Regulitis

De EU wil een kordate aanpak van AI-toepassingen die een hoog risico kunnen vormen voor o.a. onze privacy en gezondheid. “Dat is meer dan legitiem, maar we dienen op te letten voor ‘regulitis’, een hardnekkige Europese kwaal”, waarschuwt Bourgeois. Overregulering nekt creativiteit, ontwikkeling en innovatie. “Heel concreet moet erover gewaakt worden dat de vlag ‘hoog risico’ de juiste lading dekt. Er moet immers vermeden worden dat tal van AI-ontwikkelingen ten onrechte onder deze kwalificatie vallen en daardoor te kampen krijgen met onnodige en onevenredige administratieve rompslomp.”

Innovatieve regelgeving

De ontwikkeling van Artificiële Intelligentie vraagt om een gedurfde, innovatieve regelgeving. Algoritmes worden beter en efficiënter naarmate zij meer gebruikt worden. “We moeten daarom beschikken over veilige, maar innovatieve manieren om AI sneller op de markt te brengen. Testruimtes zijn een goede eerste stap, maar ook een systeem zoals pre-certificatie van sterk betrouwbare bedrijven moet bespreekbaar zijn.”

“AI kan een sterke bijdrage leveren aan onze duurzame ontwikkeling. Laat ons dit van bij de start slim en slank aanpakken”, aldus Geert Bourgeois.