Dé levenslijn van Vlaanderen
Het is al het negende jaar op rij dat de Vlaamse uitvoer stijgt, een record. Opnieuw tekent Vlaanderen voor ruim 83 procent van de totale Belgische uitvoer. Over de ganse regeerperiode vanaf 2014 steeg onze uitvoer met 11,5 procent, goed voor 34 miljard euro. Export is dan ook dé levenslijn van Vlaanderen. Een op drie Vlaamse jobs is gelinkt aan uitvoer. “Voor mij was dit dan ook een van mijn absolute prioriteiten deze regeerperiode. Ik ben tevreden met deze resultaten. We moeten hier op blijven inzetten”, aldus Geert Bourgeois.
Belang van eengemaakte markt
Het leeuwendeel van de export ging naar landen binnen de Europese Unie, met de buurlanden Duitsland, Nederland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Luxemburg op kop. “Dit bewijst het enorme belang van onze eengemaakte interne markt voor een kleine natie als Vlaanderen. Als het Verenigd Koninkrijk uit de Unie tuimelt zonder akkoord, staan volgens de KU Leuven maar liefst 28.000 Vlaamse jobs en 2,6 procent van het bbp op de helling”, zegt minister-president Bourgeois.
Canada stijgt met 17 procent
Buiten Europa stijgt de export naar Afrika, de Verenigde Staten en Canada. “De stijging van 17 procent naar Canada is een goede zaak voor de Vlaamse economie. De nauwe economische verwevenheid tussen Canada en de Europe Unie en Vlaanderen die resulteerde in het CETA- vrijhandelsakkoord draagt zo bij aan onze Vlaamse welvaart. Als we onze exportcijfers willen veilig stellen moeten we ook in de toekomst blijven werken aan sterke handelsrelaties met landen buiten de Europese Unie”, aldus de minister-president.